Ο ειλεός πήρε το όνομα του από το ομώνυμο τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου και αποτελεί μια σοβαρή πάθηση που οφείλεται, είτε σε ελάττωση της κινητικότητας του εντέρου (παραλυτικός ειλεός), ή σε απόφραξη λόγω κάποιου εμποδίου (αποφρακτικός ειλεός). Σε περίπτωση που ο ειλεός μείνει αθεράπευτος, η συσσώρευση τροφής μπορεί να οδηγήσει σε ολική ή μερική απόφραξη του εντέρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αρχικά τη μειωμένη αιμάτωση και τελικά τη διακοπή παροχής αίματος στο έντερο με καταστροφικό επακόλουθο τη νέκρωση του.
25
7000
Αποφρακτικός & Παραλυτικός Ειλεός
Ο Αποφρακτικός ειλεός χαρακτηρίζεται από την παρουσία ανατομικού κωλύματος σε κάποιο τμήμα του λεπτού ή του παχέος εντέρου το οποίο προκαλεί απόφραξη, παρεμποδίζει δηλαδή την προώθηση του εντερικού περιεχομένου. Αντιμετωπίζεται συντηρητικά ή χειρουργικά (εάν αποτύχει η συντηρητική αγωγή).
Ο Παραλυτικός ειλεός δεν οφείλεται σε κάποιο ανατομικό κώλυμα, αλλά σε προσωρινή παράλυση των μυών και των νεύρων των εντέρων προκαλώντας μείωση ή πλήρη παύση της κινητικότητας του. Η αντιμετώπιση του παραλυτικού ειλεού είναι συντηρητική.
Αίτια Αποφρακτικού Ειλεού
- Απόφραξη του εντέρου από κοπρόσταση (έντονη δυσκοιλιότητα)
- Απόφραξη από πολύποδα ή καρκίνο λεπτού ή παχέος εντέρου
- Απόφραξη από κατάποση ξένου σώματος
- Ειλεός εκ χολολίθου (αναφέρεται στην ενσφήνωση της πέτρας που παράγεται από χολολιθίαση στον τελικό ειλεό),
- Συμφύσεις (ινώδεις ταινίες ή ουλώδης ιστός στην κοιλιακή κοιλότητα με αποτέλεσμα τη μη παθολογική κινητικότητα των ελίκων του λεπτού εντέρου). Οι συμφύσεις δημιουργούνται, σπανιότερα εκ γενετής και συνηθέστερα από παλαιότερη χειρουργική επέμβαση ή φλεγμονή στην κοιλιά)
- Περισφιγμένη κήλη (κήλη που το περιεχόμενο της “στραγγαλίζεται” και εμποδίζεται η αιμάτωση του με κίνδυνο την νέκρωση)
- Συστροφή εντέρου (περιστροφή παχέος εντέρου γύρω από τον άξονα του μεσεντερίου, με αποτέλεσμα τη πρόκληση ισχαιμίας, νέκρωσης, διάτρησης του εντέρου και τελικά περιτονίτιδας)
- Εγκολεασμός εντέρου (αναδίπλωση τμήματος έλικας μέσα σε έλικα)
Παραλυτικός Ειλεός - Αίτια
- Μετεγχειρητικός ειλεός (εμφανίζεται κατά τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες)
- Φάρμακα [Οπιοειδή αναλγητικά, αντιχολινεργικά (ατροπίνη), αντιυπερτασικά, αναστολείς διαύλων ασβεστίου (βεραπαμίλη, διλτιαζέμη, νιφεδιπίνη), αντικαταθλιπτικά (αμιτριπτυλίνη, ιμιπραμίνη), αντιδιαρροϊκά
- Υποθυρεοειδισμός
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Ουραιμία
- Ηλεκτρολυτικές διαταραχές (κυρίως του καλίου και του ασβεστίου)
- Οξεία παγκρεατίτιδα
- Ισχαιμική κολίτιδα
- Εκκολπωματίτιδα
- Στρογγυλοείδωση
- Περιτονίτιδα
- Νόσος Parkinson και πολλαπλή σκλήρυνση (κατά πλάκας)
- Τραυματισμοί του κεντρικού νευρικού συστήματος
- Αυτοάνοσα νοσήματα (νόσος του Crohn, σκληρόδερμα, μυοσίτιδες, βαριά μυασθένεια)
Ειλεός - Ποια είναι τα Συμπτώματα;
Τα συμπτώματα του ειλεού περιλαμβάνουν:
- Κοιλιακό άλγος
- Μετεωρισμός (φούσκωμα)
- Ναυτία
- Έμετος
- Δυσκοιλιότητα ή αποβολή μικρών ποσοτήτων υδαρών κοπράνων
- Απώλεια της όρεξης
- Αδικαιολόγητη αίσθηση πλήρωσης
- Αδυναμία αποβολής αερίων
Ειλεός: Ποια είναι η κατάλληλη Θεραπεία για Αντιμετώπιση;
Οι θεραπείες για τον ειλεό εξαρτώνται από τη βαρύτητα και την υποκείμενη αιτία του. Συνήθως, ο αποφρακτικός ειλεός θεραπεύεται χειρουργικά, ενώ ο παραλυτικός ειλεός θεραπεύεται συντηρητικά (με φαρμακευτική αγωγή). Όμως, αν καθυστερήσει η συντηρητική αντιμετώπιση του παραλυτικού ειλεού, ίσως να κριθεί απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπισή του λόγω ισχαιμίας και νέκρωσης του εντέρου.
Η επέμβαση για τη λύση του ειλεού μπορεί να πραγματοποιηθεί με ανοιχτή τομή, καθώς και με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, όπως η λαπαροσκόπηση. Σκοπός της παρέμβασης είναι η αφαίρεση του εμποδίου που προκαλεί την απόφραξη ή ακόμα και του πάσχοντος τμήματος του εντέρου.