Η επιγαστρική κήλη ή κήλη λευκής γραμμής δημιουργείται στο σημείο ένωσης των περιτονιών του ορθού κοιλιακού στην μέση (λευκή) γραμμή και είναι μια προβολή ενδοκοιλιακού οργάνου στο επιγάστριο (συνήθως επίπλουν ή λεπτό έντερο).
Σε αρχικά στάδια, μια επιγαστρική κήλη είναι μικρή και συχνά συγχέεται με λίπωμα καθώς προσομοιάζει το μέγεθος ενός μικρού ογκιδίου ή ενός μικρού «φουσκώματος» στο άνω μέρος της κοιλιάς, πάνω από τον ομφαλό.
Το περιεχόμενο της κήλης ανατάσσεται εύκολα, ενώ εμφανίζεται σε όρθια θέση ή σε περιπτώσεις αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης, π.χ κατά το βήχα και την ανύψωση βάρους. Όμως, καθώς η κήλη μεγαλώνει, η διόγκωση του δέρματος γίνεται μόνιμη. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι πόνος, μετεωρισμός (φούσκωμα ), ναυτίες, έμετος κυρίως μετά από μεγάλα γεύματα.
Οι επιγαστρικές κήλες αποτελούν μόλις το 3% των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, όμως περισφίγγονται εύκολα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να διαγιγνώσκονται εγκαίρως και να αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Εμφανίζονται σε ηλικίες από 30 έως 60 ετών με τριπλάσια συχνότητα στους άνδρες από ότι στις γυναίκες.