Το συχνότερο σύμπτωμα της βουβωνοκήλης είναι η εμφάνιση μιας διόγκωσης στην βουβωνική περιοχή, η οποία μπορεί να συνοδεύεται από ήπιο ή εντονότερο πόνο, ο οποίος επιδεινώνεται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (γέλιο, βήχας, σωματική άσκηση ή λόγω της κινητικότητας του εντέρου).
Αν ο πόνος εντοπίζεται στην αριστερή βουβωνική χώρα, τότε ίσως έχει εγκλωβιστεί τμήμα του παχέος εντέρου και ειδικά του σιγμοειδούς, το οποίο είναι πιθανό να προκαλέσει πρόβλημα στις κενώσεις, υποτροπιάζουσα δυσκοιλιότητα και μετεωρισμό (φούσκωμα).
Αν ο πόνος εντοπίζεται στην δεξιά βουβωνική χώρα, τότε ενδέχεται να έχει εγκλωβιστεί τμήμα έλικας λεπτού εντέρου ή του επιπλόου, τα οποία προκαλούν προβλήματα στην κοιλιακή χώρα όπως κωλικοειδή άλγη, εμέτους, μετεωρισμό, τα οποία μπορεί να είναι συμπτώματα ειλεού.
Πολλές φορές, η κήλη ενδέχεται να είναι ‘ανατάξιμη’. Σε αυτήν την περίπτωση, το περιεχόμενο της κήλης επανέρχεται στην κοιλιά, με αποτέλεσμα η διόγκωση να εξαφανίζεται παροδικά.
Επίσης, σε περιπτώσεις όπου δεν είναι ορατή κάποια διόγκωση, η βουβωνοκήλη γίνεται αισθητή μόνο μέσω του πόνου. Μάλιστα, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ασυμπτωματικών ασθενών, στους οποίους η διάγνωσή της κήλης γίνεται τυχαία κατά την κλινική εξέταση.
Η βουβωνοκήλη είναι μια δυνητικά επιδεινούμενη νόσος. Η σταδιακή αύξηση του μεγέθους της, οφείλεται στην συνεχώς αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση η οποία απωθεί τα σπλάχνα προς τα έξω. Η πίεση αυτή αυξάνεται κατακόρυφα λόγω:
- Άρσης βάρους,
- Επίμονου βήχα, ή φτερνίσματος
- Επίμονης δυσκοιλιότητας
- Ύπαρξης ενδοκοιλιακού όγκου
Τα συμπτώματα επίσης εντείνονται, με αύξηση της έντασης του πόνου, της δυσφορίας, αλλά και άλλων σημείων όπως:
- Γαστρεντερικές διαταραχές και άτυπα κοιλιακά άλγη (όταν το περιεχόμενο που “εγκλωβίζεται¨ είναι το λεπτό έντερο ή το επίπλουν).
- Δυσκοιλιότητα (όταν εγκλωβίζεται το σιγμοειδές τμήμα του παχέος εντέρου)
- Δυσουρία – συχνουρία (όταν συμμετέχει τμήμα της ουροδόχου κύστης).